Разговор с д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари

"Не е най-подходящото време да се правят радикални промени в една система като здравеопазването. Въобще промените трябва да бъдат в посока развитие и надграждане, а не да се срутва къща и да се строи нова, без реална идея", това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Относно идеята пациентите да имат личен лекар, но да посещават и друг по избор и реалбно да няма вече такова понятие като личен лекар, д-р Киров заяви, че конкуренцията работи на пазара, където се продават различни стоки, а в медицината няма напълно свободен пазар, има и регулация в някаква степен, защото се борави и с неограничен финансов ресурс.

Според него единият от мотивите за такава промяна - че ще се избегне чакане пред кабинетите, е несериозен.

"Капитационното заплащане е 42 процента от общия бюджет. В него влиза всичко, което е извън профилактичните прегледи, диспансерните прегледи и ваксините. По всеки друг повод, при който човек има проблем, той отива при личен лекар, колкото пъти е необходимо да го направи. Това се заплаща от тези 42%, няма определена цена. Срещу тези 42% ние ежегодно правим 20 милиона прегледа и средно се получава 7 лева на преглед. Това не е нормална цена на преглед", разясни д-р Киров.

"Опитват се да ни превърнат в търговци", смята той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.