Предложението беше прието от Столичния общински съвет

Алея, която се намира между булевард „Драган Цанков” и оградата на руското посолство, ще бъде кръстена „Героите на Украйна”. Това гласуваха общинските съветници в СОС. Алеята се разполага по протежение на 96 метра между ул. "Незабравка" и ул. "Никола Мирчев".

Докато в столицата на Литва - Вилнюс, кръстиха улицата, на която се намира псолството на руската федерация “Героите на Украйна”, у нас - алея с дължина около 100 метра до оградата на руското посолство получи същото име. 

“Ние търсихме най-добрия вариант в близост до Руското посолство, за да направим този символичен акт. Не е въпрос в мащаби, а е въпрос в символа какво подкрепяме”, обясни общинският съветник от ГЕРБ Малина Едрева.

Общинските съветници от БСП се обявиха против и определиха идеята за името като провокация. 

“Първо - това е една зелена ивица. Второ - практиката и наблюдението показват, че хората от квартала я изпозлват като място за разхождане на кучета и котки”, каза Калоян Паргов. 

Споровете в залата започнаха още с първата точка за Украйна- да бъде или да не- издигнат украинският флаг на сградата на столичната община докато продължава война. 

А когато решението беше прието последваха нови спорове - този път за предложението да бъде кръстена градинка в близост до посолството и до улица “Жолио Кюри” - “Борис Немцов”?

“Като кръщаваме плочници и градинки дали даваме нужното уважение? Не мисля”, каза общинският съветник от “Патриоти за София” Карлос Контрера. 

На това Прошко Прошков от ГЕРБ отговори остро като се обяви срещу “това, което кара руския народ да живее в условия на такава власт, а на тая власт представителствата са в тая сграда”. 

След почти 3 часа дебати се премина към гласуване на двете предложения. 

С 32 гласа “за”, 15 “против”, без въздържали се - докладът бе приет. 

Мнозинството “за” градинката също получи името “Борис Немцов”.

Рано сутринта, още преди да бъдат гласувани точките за Украйна партия “Мир” организира протест пред сградата на Столична община против приемането им. 

Областният управител има 7 дни да вземе решение. Ако не върне предложението, то влиза в сила.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.