Руският посланик у нас осъди решението за преименуването на улицата пред дипломатическата служба

"Предизвиква недоумение пламенността на редица деятели да инициират преименуване на улици в градовете на България, където се намират руските представителства. Страниците на историята на Родината ми съхраняват паметта за подвизите на синовете на украинската земя, които безстрашно се сражават срещу „кафявата чума“ в редовете на Съветската армия". Това посочи руският посланик у нас Елеонора Митрофанова в седмичния си брифинг в социалните мрежи. 

"Горещо подкрепяме инициативата на софийската администрация в случай, ако обсъжданото ново название е почит към паметта на героите на Съветския съюз маршали Тимошенко, Рибалко, Кожедуб, генерал-полковници Жмаченко и Людников, легендарния партизански командир Ковпак и много други герои, прославили се в боевете за моето Отечество и свободата на Европа. Ние пазим паметта и дълбоко уважаваме великите дейци на културата и науката, дали голям принос за развитие на световната цивилизация. За такива герои – вечна памет и слава", посочва тя. 

И допълва: "Ако пък на жителите на българската столица им предлагат да се разхождат недалеч от улицата, наречена с името на последователи на помагача на Хитлер – Бандера, руската страна има пълно морално право да изрази решителен протест във връзка със стремежа на официална София да се солидаризира с нацисткия режим в Киев. Моля, решете вече този фундаментален въпрос."

 

 

За вандализма спрямо паметници от съветски период

С огорчение трябва да констатираме зачестили се случаи на оскверняване на паметници на съветски воини-освободители на Европа от фашизма в България. Смятаме действия на вандали за варварски. Призоваваме българските власти да вземат необходими действени мерки по недопускане на подобни прояви.

За ситуация с доставките на газ

Българската страна е информирана писмено за въвеждане на нов ред на плащания за доставките на руски газ за редица страни, включително Република България, в съответствие с който те ще се извършват в рубли чрез специална сметка в „Газпромбанк“ със запазване на текущата цена и други параметри на действащите договори. Русия продължава да доставя газ в пълен обем според действащите договори, включително по газопреносната система на Украйна.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.