Елена Удря е обвинена в корупция

Бившата румънска министърка на туризма Елена Удря, която днес беше осъдена окончателно на 6 години затвор за корупция, е заловена в България и ще бъде предадена на румънските власти, съобщи Аджерпрес.

На 7 април в Националната полиция е получено спешно искане за съдействие от румънските полицейски власти с цел локализиране на територията на страната на лек автомобил и придвижващите се с него лица, съобщиха от МВР.

Осъществена е незабавна координация с "Гранична полиция", с цел предотвратяване на възможността министърката да напусне страната или да се укрие. Вследствие на предприетите действия е установено, че издирваната се намира в района на ГКПП "Кулата", за което незабавно са информирани служителите на граничния пункт. За установяване на издирваното лице са уведомени компетентните румънски власти. Незабавно беше получена европейска заповед за арест.

Съгласно постъпилата информация издирваното лице, в качеството си на министър на регионалното развитие и туризма в периода от 2010 г. до края на 2011 г., е извършило поредица от действия, с цел получаване на имотна облага. В резултат на това от различни компании са дадени под формата на подкуп над 12 000 000 румънски леи и 1 100 000 евро. 

Към момента министърката е задържана за срок до 24 часа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.