Проблемите в АПИ отпаднаха от дневния ред на работата на депутатите

Шофьори на камиони се събраха на протест пред Народното събрание. Временно движението беше блокирано от тежкотоварни машини. Същевременно в пленарна зала проблемите в АПИ, които трябваше да бъдат решени, отпаднаха от дневния ред. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Поредната неяснота около разплащането на парите в пътния сектор предизвика спонтанен протест пред сградата на Народното събрание. На място дойде и регионалният министър Гроздан Караджов.

За известно време площадът пред Народното събрание беше блокиран от тежкотоварни автомобили, които по-късно се изтеглиха. Част от протестиращите  влязоха в сградата на парламента, за да разговарят с председателя на НС Никола Минчев. Те настояват за спешен ремонт на пътищата, по които се движат. По думите им придвижването по тях е невъзможно.

 

Видео: БГНЕС

„Републиканската пътна мрежа е заложник на избора на шеф на БНБ, което е недопустимо. Не може политически пазарлъци да стоят на пътя на поддържането на пътната мрежа. Нямаме инструмент, с който да ремонтираме нито една дупка”, коментира Гроздан Караджов.

Премиерът Кирил Петков също се срещна с протестиращите, разяснявайки защо се бавят плащанията за ремонтите.

„Отложи се решението на НС, за да се направи най-добрият контролен механизъм. Като се платят тези пари, да се прави с контрол. Не да се плати на „строители”, правили разни неща не по закона и да забравим. Очакваме в най-скоро време да бъде решено санирането на тези договори, но с контролен механизъм. Да сме сигурни, че парите, които българският данъкоплатец плаща, не отиват в джоба на някого”, обясни министър-председателят.  

„Проблемът остава, решение не се знае кога ще бъде намерено и дали ще бъде намерено. Имаме уверение и обещание. Кога - никой от политиците вътре от всички политически групи не пое конкретен ангажимент”, заяви Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.