Русия и Украйна имат огромен дял от световния износ на пшеница, олио и царевица

Световните цени на хранителните продукти достигнаха рекордно високи стойности през март, тъй като руската инвазия в Украйна предизвика "сътресения" на пазарите на основни зърнени култури и растителни масла, съобщи Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Прекъсването на експортните потоци в резултат на инвазията от 24 февруари и международните санкции срещу Русия породиха опасения за световна криза на глада, особено в Близкия изток и Африка, където вече се проявяват верижните ефекти.

На Русия и Украйна, чиито обширни зърнопроизводителни региони са сред основните световни житници, се пада огромен дял от световния износ на няколко основни суровини, между които пшеница, олио и царевица.

МФ: Годишната инфлация ще достигне 10%

"Световните цени на хранителните стоки направиха значителен скок през март и достигнаха най-високите си нива досега, тъй като войната в Черноморския регион разпространи сътресения на пазарите на основни зърнени култури и растителни масла", се казва в изявление на ФАО.

Индексът на цените на хранителните продукти на ФАО, който вече отчете рекорд през февруари, се повиши с 12,6% през миналия месец, "правейки гигантски скок до ново най-високо ниво от създаването си през 1990 г.", заявиха от агенцията на ООН. Индексът, който измерва месечната промяна в международните цени на кошница от хранителни стоки, достигна средно 159,3 пункта през март. Скокът включва нови рекордни стойности за растителните масла, зърнените храни и месото, заяви ФАО, като добави, че цените на захарта и млечните продукти "също са се повишили значително".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС