Темата излезе от пределите на страната и стигна дори до румънския президент

Кандидатът на „Има такъв народ" за управител на БНБ Любомир Каримански обяви, че е получил SMS със заплаха да се откаже от битката или „проблемите ще започнат веднага" и ще бъдат сериозни. Темата излезе от пределите на страната и стигна дори до румънския президент.

На този етап служителите на ГДНП са установили, че сим картата е регистрирана на името на румънски гражданин с инициали  L.T., който е влязъл в страната на 1 април. Изяснен е и неговият  единен граждански номер. Мъжът е напуснал границите на България на 7 април. Картата е била активирана за 15 минути през вчерашния ден, след което е изключена. Установено е и мястото, където е активирана сим картата  и е изпратено съобщението.

„Съобщението гласи: „Откажи се или проблемите ти ще започнат веднага и нямаш представа колко ще бъдат сериозни”. Има три удивителни. Такъв тип заплахи са абсолютно неприемливи. Мисля че не изглеждам като човек, който може лесно да бъде сплашен или заплашен с нещо”, заяви Каримански.

Установена е сим картата, от която е пратен заплашителният SMS към Каримански

Депутатът от „Има такъв народ” веднага подава сигнал в полицията. От партията му посочиха кой може да стои зад заплахите. „Г-н Кариамнски не нито подземен бизнесмен, нито се занимава със някакви далавери. В момента някакви мутри заплашват Каримански. Знаете, кои стоят от едната страна за БНБ. Някой ползва мутри или някоя мутра има интерес там, или тези, които имат интерес, ползват мутри - и в двата случая това е отвратително”, каза Тошо Йорданов.

А в кулоарите на парламента Кирил Петков обясни, че още вчера е разпоредил службите да стигнат до истината - кой е пуснал този SMS. „Този тип заплахи са недопустими. Със сигурност е мутренски похват. Въпросът е кои са мутрите, които са го изпратили. Пълен абсурд е да се казва, че идва от другия кандидат”, посочи той.

Във Facebook премиерът обяви, че лично се е обадил на президента на Румъния и помолил бързо да се установи кой е румънският гражданин.

Реакция имаше и от останалите партии. „Абсолютно никой не може да си позволи заради един пост и един човек да дестабилизира страната. Призивът ми е двете кандидатури да бъдат оттеглени и да се започне национален разговор за това да се намери кандидатура, която може да обедини”, заяви Христо Иванов.

„Това звучи притеснително, но ние нямаме такава реална информация. Имаме информация, че има разпоредена проверка и когато разберем резултатите, ще можем да коментираме”, каза Иман Ченчев.

Любомир Каримански е получил SMS със заплаха

„Сигурно някой има интерес. Очевидно този, който има интерес да ползва за разменна монета едно решение евентуално на НС срещу избора за БНБ”, посочи Десислава Атанасова.

По случая се е самосезирала и Софийската районна прокуратура. „Ние искаме бързо да се свърши работата и да се установи истината. Ако се съберат достатъчно данни за виновността на конкретно лице, ще бъдат повдигнати обвинения”, заяви Сийка Милева - говорител на главния прокурор.

Възложена е проверка и на МВР. Резултатите от нея трябва да станат ясни до 10 дни. Междувременно и двамата кандидати обявиха, че няма да оттеглят кандидатурите си.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.