Промяната ще засегне личните лекари

На дневен ред е поредната реформа в здравеопазването. Този път тя засяга личните лекари. Идеята - всеки ще може да посещава лекар по избор, записването на час ще става онлайн, а опашките ще останат в историята.

Кабинетът планира да премахне ролята на личния лекар

Доктор Виктория Давидова се грижи за около 2 300 души от селата на почти цялата община Бойчиновци. Според нея от здравна реформа у нас има нужда, но е категорична, че всеки пациент, трябва да си има личен лекар. А не да отиде при когото и когато си поиска или има нужда.

„Когато познаваме пациента, а ние нашите пациенти си ги познаваме, това определено е в плюс за тях. Много е тежко да гледаш непознати пациенти. Всеки влиза, не го знаеш откъде идва, не го знаеш с какви заболявания е, с какво се лекува. Има опасност ние да сгрешим”, посочи Давидова.

СЛЕД ПОРЕДНАТА ЗАЯВКА ЗА РЕФОРМА: Ще има ли лек за здравната система

Лекарят допълва и още нещо важно от практиката си, че личните лекари следят и състоянието на хронично болните пациенти.

„Ние ги викаме, подканяме, молим ги да дойдат на всеки 3 или 6 месеца на контролни прегледи и по този начин променяме лечението им при нужда. Ако той не е наш пациент, ние няма да го проследяваме. Тоест - една такава реформа мисля, че няма да е в плюс за пациента и ще затрудни нас”, смята медикът.

Как готвените промени в здравеопазването ще се отразят на системата

Жителите на селата напомнят и за друг нерешен проблем - липсата на аптеки в малките населени места.

„Не знам дали в тази посока не трябва държавата да помисли нещо като филиали и за олекотен режим за отваряне на аптеки, който да е в полза за такива общини, в които на 20 км например няма аптека. На хората им е много трудно”, каза Давидова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.