Младежът е получил покана да се състезава за Балтийската държава

Европейски шампион по муай-тай, бягащ от войната в Украйна, дойде в България заедно със семейството си. Докато чакал да уреди документите си, 15-годишният младеж получил покана да се състезава за спортната федерация на Литва. 

Докато посрещал бежанци на жп гарата в Русе, Рейхан Аблеким разбрал, че сред тях е европейски шампион по муай-тай, заедно с многобройната си фамилия.

„Беше една жена с девет деца. Разпитах ги, те ми казаха, че искат да пътуват за Литва”, разказва Рейхан Аблеким, доброволец.

Оказало се обаче, че десетчленното семейство  няма документи за пътуване в държавите от ЕС. И докато Рейхан уреждал издаването на паспорти, се наложило семейството да остане няколко дни в Русе. Намерил им и дом. 

„Свързахме се с литовската федерация, която е проявила желание да ги приюти в Литва, те ми изпратиха официални писма на руски и английски, че са готови да ги приемат и да ги настанят”, обясни Рейхан Аблеким.

Яша Мазченко и трима от братята му учели в спортното училище в Одеса. До началото на войната

„Аз съм европейски шампион по китайски бокс. Сега пътуваме към Вилнюс със семейството ми и там ще ми помогнат да тренирам и да участвам в състезания”, казва Яша Мазченко.

„Поканиха ни в Литва, за да могат момчетата да продължат да тренират, това е техният живот и когато разбрали, че сме цялото семейство, казаха: „Елате всички”, разказва майката Олена Мазченко.

Доброволци в  Русе само за четири дни успели да осигурят паспорти за цялото семейство. Дори събрали пари за пътуването им до Букурещ.

С перфектна организация между доброволците от няколко държави, семейството било посрещнато първо в Румъния, където им осигурили билети за влак до Виена. Там също ги чакали, за да ги прехвърлят на транспорт за Полша. А от там и към финалната спирка - Литва, където Яша се надява да сбъдне мечтата си.

„Мечтата ми е да стигна до най-високото отличие в спорта, да продължа да се занимавам със спорт и да достигам все по-високи и по-високи върхове”, казва Яша Мазченко.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.