„Българската армия има нужда от ново въоръжение”, каза още той

Проектът за самолетите е изключително важен. Българската армия има нужда от ново въоръжение и техниката. За да бъде модерна и на нивото на нашите съюзници, трябва да придобиваме техника и за сухопътните войски, и за военноморските сили. Гледаме да има баланс в придобиването. Това каза в студиото на „Събуди се” зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов.

„За нас като министерство първостепенна задача е малко по малко всичката техника, която е на ръба на физическите и моралните си възможности да бъде заменена. Кога ще се случи е въпрос на средства и на добра организация”, коментира той.

По думите му България разчита за своята отбрана на платформи от 60-70 години. „Най-модерните ни са купувани в края на 80-те. Нашата задача е да модернизираме армията, за да е адекватна на настоящата ситуация”, допълни зам.-министърът.

Многонационалната ни бойна група

В многонационалната бойна група зам.-министърът на отбраната поясни, че ще се включат на първо място военнослужещи от България. „Имаме американска рота, която е на българска територия. Ще бъде усилена с контингент от Великобритания. В разговори сме с Италия и Албания. Към този момент това са държавите, които ще участват”, обяви Божилов.

Катастрофата с военен камион край Резово

Божилов обясни, че състоянието на пострадалите военни се подобрява. За инцидента се води следствие и всички материали по делото са предадени на прокуратурата. „Причините могат да бъдат технически, човешка грешка или всякакви други”, добави той.

Зам.-министърът уточни, че Министерството на отбраната оказва съдействие на „Гранична полиция” заради засиления миграционен поток. „За съжаление, с тази техника, с която разполагаме, се превозват не само бежанци. С нея се превозват и български военнослужещи. Последната транспортна техника е закупувана преди около 15 години”, уточни Божилов.

Българските моряци в Мариупол

Божилов посочи, че търсят начини за извеждането на българските граждани, а впоследствие и корабът. Към днешна дата той не уточни дали има някакъв напредък.

Припомняме, че опозицията атакува Кирил Петков, че разкри информация за българската операция за кораба. „Целта на всички държавни органи е извеждането на нашите съграждани при това безопасно”, подчерта той.

Новите самолети F-16

Амбицията на страната е да се придобият още осем самолета, така че България да има 16 супермодерни машини. „Нямаме абсолютно никакво намерение да се бавим. Проектът е изключително важен”, каза още Божилов.

Индикативната година да получим следващите осем самолета по думите му е 2027 г. „В началото на 2025 г., малко след това - в рамките на година и половина - две, доколкото имаме предварителна информация, би трябвало да започнем да получаваме и втората партида”, прогнозира зам.-министърът на отбраната.

Мините в Черно море

Божилов успокои, че в българската акватория на Черно море не са откривани мини. „Нашите военноморски сили имат подготовката и средствата за обезвреждане на мини. Ако се открие такъв предмет, трябва да се информират съответните органи”, уточни той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.