Според украинския външен министър руският политически елит дълго е насаждал омраза и чувство за превъзходство

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба призова днес учените да проучат последиците от руската пропаганда, която според него е създала среда, направила възможни зверствата в Буча, предаде Франс прес.

След изтеглянето на въоръжените сили на Русия от този малък град северозападно от столицата Киев там бяха открити много тела на убити цивилни.

"Буча не се прави за един ден. Дълги години руският политически елит и пропаганда подстрекаваха към омраза, изкарваха, че украинците не са хора, подхранваха руското усещане за превъзходство и подготвиха терена за тези зверства", написа Кулеба в Twitter. Той насърчи учените от целия свят да проучат какво е довело до Буча.

Подобни зловещи находки бяха направени и в други украински населени места, откъдето руските сили се изтеглиха. Две тела бяха открити днес в шахта на крайпътна бензиностанция близо до столицата Киев, предаде още Франс прес, като се позова на свой кореспондент на място в село Бузова.

Вчера представител на местните власти съобщи за намерени трупове в яма.

Украинските власти са започнали 5600 разследвания за предполагаеми военни престъпления от началото на руската инвазия, каза днес главният прокурор Ирина Венедиктова пред британската телевизия "Скай нюз". Тя съобщи още, че са идентифицирани 500 заподозрени руски бойци.

Летището на Днипро, голям град в Източна Украйна, днес отново е било подложено на удари от въоръжените сили на Русия и вече е напълно разрушено, съобщи губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко.

"А ракетите продължават да летят", написа Резниченко в Telegram и добави, че броят на жертвите се установява.

Днипро, град с население от един милион души, близо до контролираните от подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, досега бе относително пощаден при руските военни операции, отбелязва АФП.

Русия струпва войски в района на Донбас и според информации може да започне до броени дни голяма офанзива за превземане на частите от Донецка и Луганска област, които не са под контрола на сепаратистите.

В Одеса, голямото украинско пристанище на Черно море, от снощи до утре сутринта е в сила полицейски час заради, според местните власти, заплахата от руски ракетни удари. В близката Николаевска област тази нощ са паднали седем ракети, съобщи регионалното военно командване.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА