От ИТН обявиха, че не са готови на компромис и няма да оттеглят кандидата си

Ново напрежение в управляващата коалиция. Ябълката на раздора и този път се оказа постът шеф на БНБ. Днес номинираният от „Продължаваме промяната” Андрей Гюров трябваше да оттегли официално кандидатурата си.

Пореден опит за изход от блокирания избор на нов шеф на Българската народна банка. Премиерът Кирил Петков призова да се изчака.

Тошко Йорданов: ПП се опитва да овладее и БНБ, без да има читав кандидат

„Нищо не изисква това бързо действие в момента да има нов гуверньор. Може да се седне, да се говори, да се избере една кандидатура обединяваща. В момента имаме една кандидатура, с която три от четирите партньори не са съгласни.

От тази кандидатура обаче не е готов да се откаже четвъртият коалиционен партньор. От „Има такъв народ“ не отстъпват от номинацията на Любомир Каримански”, заяви Петков.

„Истината е, че Каримански е наш кандидат за БНБ още преди два парламента. Когато тръгнахме да правим тази коалиция, казахме, че имаме кандидат за БНБ и какво мислят по темата. Те казаха, че нямат кандидат и няма проблем”, заяви в сутрешния блок на NOVA Тошко Йорданов от ИТН.   „Никой не трябва личната си кариера да я слага над стабилността на България. Когато няма разбирателство, по-добре да се направи стъпка назад, без да се настоява на всяка цена за нечия позиция на нечие място”, категоричен бе министър-председателят.

Гечев: Ако НС гласува военна помощ за Украйна, излизаме от коалицията и отиваме на избори

Подкрепа за Любомир Каримански няма да дадат и от БСП.

„След създалата се ситуация вчера, ние сме почти сигурни, че няма да гласуваме и да подкрепим и втория кандидат, защото не искаме да се противопоставяме на коалицията”, каза проф. Румен Гечев.

Заради това и от партията на Слави Трифонов заподозряха партньорите си в конкретна цел.

„Тази коалиция се опитва, практически, без да има кандидат, достатъчно читав, да овладее и БНБ”, смята Тошко Йорданов.

Сабрутев: По моя инициатива обсъдих с г-н Каримански възможност за друг пост

 

И призоваха парламентът да реши дали Любомир Каримански е подходящ за поста на нов управител на Народната банка.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ каза в „Здравей, България”, че „тази ситуация, в която се набутват - всичко да зависи от ГЕРБ и  ДПС, го направиха нашите партньори”.

Призивът на премиера да се търси нов кандидат не е първият опит за това, разказа в ефира на NOVA Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“.

„Помолих Каримански да направим кратка дискусия и му казах, че търся win-win решение. Попитах го какво мисли ако неговата кандидатурата бъде издигната за представител на България в Световната банка. Той каза, че трябва да говори със Слави и Тошко”, заяви Сабрутев. 

В отговор, от "Има такъв народ" попитаха защо за управляващите Каримански не е подходящ за БНБ, но го харесват за Световната банка.  

Според премиера Кирил Петков гуверньорът на БНБ трябва да има едно най-важно качество.

„Висок морал и висока етика - това е по закон. Всякакви други банкови позиции, включително и в Световната банка, изискват технически професионализъм, знания”, каза той.

Като част от управлението от „Демократична България“ също вече призоваха за нов шеф на БНБ да се търси нов кандидат. И това да не са Андрей Гюров или Любомир Каримански.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.