„Демократична България” ще внесе законопроект, свързан с прозрачността в българските общини, добави той

Нездрави сили се опитват да взривят коалицията с теми около личности. Това каза в ефира на „Денят на живо” по NOVANEWS областният управител на Пловдив и зам.-председател на ДСБ Йордан Иванов във връзка с избора на нов шеф на БНБ.

„Тогава, когато имахме състезание с един кон и той се определяше от Банкя, нямаше проблеми. Парламентаризмът е една идея по-сложен от авторитарната власт. Ясно е, че по темата за БНБ имаме идеологически разминавания с БСП и няма да как да е иначе. Проблемът е, че разговорът за новия шеф на БНБ се случи на висок тон. Ние го маркирахме като проблем и настояхме за оттегляне на кандидатурите, след което обединяване около нова такава. Не е ли по-важно това, че за първи път се води публичен разговор кой кандидат е по-подходящ за поста? Да, не се случи с най-правилния тон, но защо това трябва да влече след себе си разваляне на управлението”, добави той.

Иванов обърна внимание, че „Демократична България” ще внесе законопроект, касаещ прозрачността в българските общини.

„Гледаме с хоризонт местни избори, целта е изсветляване на процесите в общините. Ще предложим всяка сесия на общинския съвет да бъде излъчвана на живо, гласуванията да са поименни”, обясни той.

По отношение на пътните проекти в страната и контрола по разходването на публичните средства той коментира:

„Водят се разговори как тези проекти да се изпълнят законно и правилно, честно за българските данъкоплатци. 12 години са се раздавали милиони като бонбони от един джип. Всеки един контрол на публичните средства сега е добра идея. Но няма как да коригираме всяко беззаконие през последните 12 години, за да тръгнат ремонтите”, каза още той.

Йордан Иванов обърна внимание и на темата за въоръжаването на Украйна.

„Исторически грях носят тези, които изманипулираха общественото мнение, че който прати пушки за Украйна, значи ще се включи във войната. Всеки, който настоява за неутралитет да отговори на въпроса Русия по-приятелски настроена ли ще бъде към нас, ако не изпратим оръжия”, попита той.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.