Измененията вече бяха приети на първо четене

Правната комисия в Народното събрание разглежда промените в съдебния закон, с които се закрива спецправосъдието. Измененията вече бяха приети на първо четене.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Отново закриха спецправосъдието

Освен закриване на Спецсъда и Спецпрокуратурата се предвижда и премахване на кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет и инспекторите към съдебния инспекторат. Срещу тази реформа вече се обяви главният прокурор Иван Гешев, който каза, че ще сезира Конституционния съд, ако промените се приемат окончателно.

Преди заседанието на правната комисия главният прокурор Иван Гашев каза, че “със закриването на спецсъда и спецпрокуратурата се обслужва престъпността”. 

Становище от ВКС по темата няма. 

“Това е една структура, която беше създадена като политически инструмент и донесе много дискредитация на българското правосъдие”, каза лидерът на ДБ Христо Иванов. 

“Ръководството на Прокуратурата няма да служи за декор на предварително взети решения, за които нямат значение аргументите и фактите и зад които стоят интересите на олигархия и мафия”, каза обвинител номер едно Иван Гешев. 

“Всеки е свободен да сезира Конституционния съд, той затова е избран. Нека бъде сезиран и нека се произнесе. Мисля, че това е най-правилното решение”, каза Ива Митева от ИТН. 

А Хамид Хамид от ДПС каза иронично: “Виждате управляващото мнозинство колко са единни и колко добре се оправят с дневния ред. Так че аз им предлагам да не чакат повече”.

Очаква се законопроектът да бъде разгледан на второ четене в пленарна зала преди Великден. 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.