Каква ще е военната помощ зависи от правителството, подчерта той

Решението дали да бъдат изпратени оръжия за Украйна няма да разклати управляващата коалиция. Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от „Демократична България” Владислав Панев.

„Предложението е разпределено на комисии, вероятно ще го гледат тази седмица. Можем да помагаме на Украйна по много начини. България може да направи стъпки за няколко месеца, които да са дългосрочно полезни за нас. Бежанците идват с определени умения, които могат да бъдат интегрирани на пазара на труда”, коментира народният представител.

„Очаквам решението да бъде гласувано от парламента и то да упълномощи правителството да помогне с военна помощ на Украйна.  Не мисля, че това ще разтури коалицията. Каква ще е военната помощ зависи от правителството. Там ще се решава”, поясни Панев.

Той коментира и избора на управител на БНБ.

„Дали ще бъде подкрепен г-н Каримански зависи от пленарна зала и основно от опозицията. Дотам стигнахме, за съжаление. От ДБ 99% ще гласуваме срещу предложението. Най-явната причина е, че няма съгласие в коалицията по темата”, заяви Панев. „Другата причина е, че г-н Каримански беше част от управителния съвет на банка, която след фалита на КТБ, се представи зле на стрестестовете”, каза още депутатът.

„Очевидно доверието не е на най-високата си точка не само в тази посока, което може би е и за добро, тъй като взаимно се контролираме да не вършим глупости”, коментира Панев.

„Според мен коалицията трябва да продължи да съществува, докато могат да се вършат големите неща за България. Тази седмица може да гласуваме Спецсъда и Спецпрокуратурата, Закона за ВЕИ-тата. Самият факт, че един от коалиционните партньори внася закон за хартиеното гласуване говори, че те най-вероятно се готвят за избори”, смята Панев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.