Висшият съдебен съвет отново не даде ход на дебатите по сигналите срещу него

Фалстарт на процедурата за отстраняването на главния прокурор. Висшият съдебен съвет отново не даде ход на дебатите по сигналите срещу Иван Гешев. След 3-часови спорове и редица процедурни хватки заседанието беше прекратено, а процедурата - отложена.

Причината - Висшият административен съд допусна сигнала и на бившия правосъден министър Янаки Стоилов. В него, обаче имало нередности, които трябва да бъдат отстранени в 7-дневен срок.

Заседанието на Висшия съдебен съвет започна с очакване. „Очаквам да повиша нивото си на обща култура и правни знания в продължаващите заседания на Пленума на Висшия съдебен съвет. Ако не беше смешно, щеше да е тъжно”, коментира главният прокурор.

Гешев: Закриването на Спецправосъдието е във вреда на българските граждани и върховенството на закона

„България е крайно време да получи главен прокурор, който дължи на обществото, който споделя и отстоява високи морални стандарти и защитава правата на хората, без да ги нарушава. Главен прокурор, който не се прикрива зад полицейско насилие”, заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Вместо дебат, кадровиците затънаха в процедурни въпроси. Първото препятствие се оказа решението на Върховния административен съд, с което те се задължават да се произнесат по искането на служебния правосъден министър Янаки Стоилов. През лятото на миналата година той също пожела Гешев да напусне поста предсрочно, но сигналът така и не беше разгледан.

„Аз поддържам решението на проф. Стоилов, познавам го. Голяма част от обстоятелствата, включително и ние сме твърдели, че са основание за предсрочно прекратяване на неговия мандат”, каза Надежда Йорданова.

ВСС даде срок за отстраняване на нередовности на предложението за освобождаване на Гешев

„Министърът на правосъдието вместо да обикаля телевизионните студия и най-вероятно да заявява неверни твърдения постоянно с откровено политически характер, които вероятно уронват престижа на съдебната власт, да ги заяви в Пленума на Висшия съдебен съвет”, посочи Иван Гешев.

„Ако има неверни данни, нека, моля, да бъдат идентифицирани и посочени кои са те”, коментира Йорданова.

„Нейното искане е просто нищо”, категоричен беше Гешев.

Йорданова: Готова съм за дебат

В искането на Янаки Стоилов няма конкретни факти и обстоятелства, твърдят членове на Висшия съдебен съвет. Затова те дадоха седмица срок на правосъдния министър да отстрани тези пропуски. „Не възнамерявам да се отклонявам по същество от него”, заяви Йорданова.

За да могат двете искания да се дебатират заедно, това на Надежда Йорданова беше отложено за следващия месец. На 4 май кадровиците ще решават доколко основанията на служебния министър отговарят на правилата за отстраняване на главния прокурор. 

Междувременно пред сградата на ВСС се проведе  пореден протест на Гражданско сдружение БОЕЦ. Този път те пооставиха химическа тоалетна пред съдебния парламент.

Протест с искане на оставката на главния прокурор пред ВСС (СНИМКИ)

Към искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор, внесено от правосъдния министър Надежда Йорданова, Висшият съдебен съвет ще трябва да добави и 4-те сигнала на Янаки Стоилов.

Първият казус е свързан с полицейското насилие на 10 юли 2020 г. по време на протест срещу правителството и главния прокурор. В Twitter Иван Гешев коментира, че застава „зад законосъобразните действия на МВР срещу провокации”.

Според правосъдния министър Надежда Йорданова има проблем в това изявление. Така смята и нейният предшественик на поста Иван Демерджиев. „Ситуацията с битите деца под колоните на МС. Не може главен прокурор да излезе и да поощрява тези действия и да ги определя като законосъобразни”, коментира той.

Бившияг конституционен съдия Благовест Пунев смята, че може и със съобщения в Twitter да се урони престижът на съдебната власт. „Тук се поставя и другият въпрос дали тези нарушения са осъществени от главния прокурор и второ - дали не е изтекла давността”, посочи той.

Министър Йорданова намира нарушения на основни принципи за независимост и безпристрастност и при случаите „Осемте джуджета“, по делото за отравянето на оръжейния бос Емилиян Гебрев, за случайното разпределение на делата, както и при указанията на Гешев във връзка с транспортни престъпления.

„Не може главният прокурор да бъде обвинен за нещо извън тежко нарушение, системни нарушения и уронване на престижа на съдебната власт”, каза Благовест Пунев.

Висшият съдебен съвет трябва да реши и за сигналите, които бившият министър Янаки Стоилов внесе миналото лято, а именно - за нарушения на принципите за безпристрастност и благоприличие.

„Очаквам и по двете искания по-скоро да бъдат с решение, че няма основание да бъде отстранен главният прокурор”, коментира Наталия Киселова – преподавател в Юридическия факултет на СУ.

За да бъде освободен Гешев, са необходими 17 гласа от общо 22-ма членове.

„При изискването за 17 гласа едва ли би могло да се постигне такъв резултат при положение, че той беше избран с 20 гласа от същия ВСС”, посочи Благовест Пунев.

Подобна процедура срещу един от тримата големи в съдебната власт е без аналог, посочиха още магистрати.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.