Експерти прогнозират, че ако кризата около войната в Украйна и санкциите срещу Русия продължат, те ще се задържат около сегашните

Пореден ръст на цените на горивата. Бензинът вече е почти 3 лева, а дизелът дни наред е над тази граница. Експерти прогнозираха, че ако кризата около войната в Украйна и санкциите срещу Русия продължат - дизелът ще мине 3,50 лв. за литър.

Днес той се продава средно за 3,08 лв. за литър. През последната седмица цената на петрола на световните борси поевтиня до около 100 долара за барел. Експертите обясняват, че трябва още по-сериозен спад, за да може дизеловото гориво отново да започне да поевтинява.

Василев: България предложи на ЕС намаляване наполовина на акциза на горивата

Мехмед Мисанков кара дизелов автомобил. Увеличението на цената през последните месеци се е отразило сериозно на бюджета му и така вече плаща доста повече за пълен резервоар. „Преди зареждах пълен резервоар за около 180 лева, сега с това поскъпване вече стана 280 лева”, коментира той.

Тенденцията цените да останат високи ще продължи, предупреждават от бранша. „За да се разбере каква е цената на дизеловото гориво, ориентировъчно се умножава по 10. Ако е 115 долара, това означава, че дизелът ще бъде 1150 долара на тон, което реално на цена на колонка означава в момента около 3,20 лв. Два лева няма да видим скоро”, смята Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители и вносители на горива.

Експерти коментират, че за да се стабилизира цената на петрола, трябва да се сложи край на войната. „Имаме леки колебания нагоре и надолу. Това се дължи предимно на ситуацията с коронавируса в Шанхай, както и на факта, че в Америка се освободиха стратегическите резерви. Това до известна степен дърпа цената надолу. Всичко останало говори за покачване на цената на горивата на суровия петрол и това е ситуацията в Украйна”, каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Гръцки граждани масово зареждат горива в България

Така най-вероятно цените ще останат около сегашните стойности, както за дизела, така и за бензина. Условието да няма непредвидени обстоятелства.

„Мисля, че това ще са цените, които ще се задържат, но има много „ако”. Ако се случи войната да забуксува и да стане нещо по-лошо там, естествено, цените ще отидат по-нагоре. Ако обаче войната свърши в рамките на 10 дни, ще видим наистина много по-ниски цени, които ще бъдат дори под 3 лева. Цена От 3,50 лв. може да се случи единствено, ако се наложи ембарго над руския петрол в Европейския съюз”, посочи Димитър Хаджидимитров.

От бранша са категорични, че дори да се премахне акцизът, разликата в цените няма да е голяма. Вместо това настояват за намаляване на ДДС-то, което плащат.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.