Съюзът смята да използва "хранителна дипломация"

Европейският съюз смята да се справи с повишаващите се цени на основни продукти чрез "хранителна дипломация".

Кризата се разрази в резултат на руската инвазия в Украйна, която е голям производител на пшеница. Въпреки че Евросъюзът не е забранил търговията с храни с Русия, Москва обвини санкциите за недостига в глобален мащаб и за увеличаване на цените на енергийните източници. Сега лидерите на ЕС смятат да улеснят износа на храни през Полша, както и да доставят гориво за украинските фермери. Брюксел също предвижда да отпусне 300 милиона евро в подкрепа на земеделието за Западните Балкани.

МФ: Поскъпването на храните ще се ускори до 16,4%

Според агенция Ройтерс, обаче, съществуват притеснения по отношение на Сърбия, заради близките й връзки с Русия.  

Български експерти очакват цените у нас да продължат да вървят нагоре. Според тях въвеждането на таван на цените няма да овладее ситуацията. Но мерки са необходими, включително и намаляване на ДДС за някои стоки и услуги.

„Не се бойте, българи, няма все така да е - и по-зле ще стане. Засега, както виждате, правителството не прави нищо в тази посока”, каза в ефира на NOVA финансовият експерт Мика Зайкова.

Според бизнесмена Красимир Дачев, 60% от това, което „подпира” цените нагоре, е токът.

По отношение на горивата бившият министър на икономиката и на труда и социалната политика Лидия Шулева обясни, че „нещо, което би могло да влияе на цената на горивата, това е акцизът”. Има предложение той да бъде намален, допълни тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.