Eкип на CNN влезе в централата след оттеглянето на руснаците

За първи път след изтеглянето на руските военни от района на атомната електроцентрала в Чернобил, екип на CNN получи достъп до мястото, станало сцена на най-тежката ядрена авария в историята. В момента нивото на радиация в някои части на АЕЦ-а е по-високо от нормалното. 

Ето и разказа на журналистите:

Достигането до Чернобил се оказва опасно пътуване. Заради десетките разрушени пътища и мостове, трябваше да караме по импровизирани пътеки, прекосявайки реки върху понтонни мостове. Най-накрая успяхме да се доберем до оградения купол над избухналия реактор на Чернобилската АЕЦ – най-тежкият ядрен инцидент в историята.

Киев обвини Русия в отвличане на служители на АЕЦ "Чернобил"

Руските войски атакуваха това място още в първия ден на инвазията в Украйна и превзеха Чернобил без сериозна битка. Сега, когато руснаците вече са си тръгнали оттук, украинският вътрешен министър Денис Монастирски ни заведе в Чернобил. Това, което видяхме, се оказа обезпокоително.

Руските войски са затворили охранителите на централата в бомбоубежището на Чернобил, разказва вътрешният министър. Без естествена светлина. Без чист въздух. Без връзка с близките им. 

„Руснаците са държали в плен 169 украинци тук през цялото време, в което Чернобил е бил под контрола им. Когато са си тръгнали, са преобърнали и съсипали убежището”, разказва кореспондентът на CNN Фред Плейтген. 

Украинската "Енергоатом": Повечето руски сили са се изтеглили от Чернобил

Сред заложниците са били полицейски офицери, членове на националната гвардия и войници. Вътрешният министър на Украйна  разказва, че сега са ги отвели в Русия, като не знаят в какво състояние са.

„Когато дойдох тук, бях шокиран, но отново осъзнах, че няма добри руснаци и нищо добро не излиза от руснаците. Винаги става въпрос за истории, свързани с жертви, кръв и насилие. Случилото се тук е ярък пример за безобразно, жестоко поведение в ядрено съоръжение”, категоричен е вътрешният министър на Украйна.

Докато техническият екип на централата е можел да продължи работа, Украйна подчертава, че руските войски са неглижирали мерките за сигурност в ядреното съоръжение. Преминаваме там, откъдето руските войски са минали, и гайгеровият ни брояч се задейства. Повишено ниво на радиация. Охранителите казват, че руснаците са били в Червената гора и са пренесли радиацията тук с обувките си. Този военен разказва, че навсякъде другаде радиацията е нормална, но не и тук.

Така наречената Червена гора е едно от най-замърсените места на света – особено почвата. Украинското правителство публикува кадри от дрон, които, според тях, показват, че руснаците са копали окопи на това място. Операторът на  ядрените централи в Украйна смята, че тези руски войници вероятно са били изложени на огромни количества радиация.

МААЕ: Украинските атомни централи са в безпрецедентна опасност

Отидохме до края на зоната, наречена Червена гора, и открихме отпадъци от провизиите на руската войска. Когато доближихме гайгеровия брояч, радиацията скочи до близо 50 пъти над нормата. Украйна твърди, че действията на Русия в тази война представляват ядрена заплаха за Европа.

Чернобилската атомна централа не функционира от години, но съоръжението трябва да се наблюдава 24 часа в денонощието, както и да се следи отработеното ядрено гориво.

Но това не се случва само в Чернобил. Руските сили също изстреляха ракети срещу най-голямата електроцентрала в Европа - тази в Запорожие, в южна Украйна, и я окупираха. Украинският министър на енергетиката заяви, че международната общност трябва да се намеси.

”Мисля, че това има огромно въздействие. Това, което правят, е ядрен тероризъм”, смята Герман Галущенко.

Украйна призовава за „демилитаризация“ на зоната на Чернобил

Чернобил се намира близо до границата с Беларус. Руската армия е използвала това шосе като един от главните пътища за нападение на украинската столица. Вътрешният министър казва, че страната му се нуждае от повече оръжия, за да защити тази граница.

Украинците се опасяват, че може да им се наложи да се сражават тук скоро, след като руският президент Владимир Путин струпва войските си, продължавайки да излага ядрената безопасност в страната и Европа на риск. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.