На кораба са останали още петима души от екипажа, сред които трима българи

Предстои групата моряци на кораба "Царевна" да се придвижи до Донецк, откъдето ще отпътува към България. Това обяви премиерът Кирил Петков.

"Другата част от екипажа - трима българи и двама украински граждани, включително и капитанът на кораба, остават на борда по свое желание", поясни Петков.  

"Критичните метри, които трябваше да изминат за излизане от кораба, вече са направени. Моряците са в безопасност", увери министър-председателят. 

 

Все още не е ясно по какъв маршрут ще се приберат у нас евакуираните моряци от "Царевна". Според президента на конфедерацията на  асоциациите на морските капитани Димитър Димитров, оттук нататък е необходимо да се подходи с дипломация, за да могат моряците да се завърнат невредими на българска територия.

"Оттук нататък трябва само по суша и по дипломатически път да се осигури безопасността на хората и безопасното им преминаване така както и за всички други мирни граждани се осигуряват зелени коридори. Естествено, ако се преминава фронтовата линия, това трябва да се съгласува с двете воюващи държави, ако се преминава само през територия, където едната страна контролира, трябва само с нея, така че това е което трябва да се направи", заяви кап. Димитър Димитров - президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.