Те решиха да работят извънредно

Депутатите решават дали да закрият окончателно Спецсъда и Спецпрокуратурата. Законопроектът влезе на второ четене в пленарната зала, въпреки съпротивата на опозицията. И днес народните представители започнаха работата си със скандали и взаимни обвинения. Те решиха да работят с удължено работно време докато не приемат окончателно на промените в Закона за съдебната власт, както и одобряването на разплащането със строителите.

Опозицията атакува управляващите и ги обвини, че това, което правят, не е истинска съдебна реформа и че създават хаос в системата. Управляващите заявиха, че по този начин слагат край на „бухалката на предишните управляващи”.

Парламентът отмени „кариерните бонуси” на членовете на ВСС

На крачка от това спецправосъдието да остане в историята, темата пак скара депутатите.

„Чии олигархични кръгове вие подкрепяте в момента”, попита Анна Александрова от ГЕРБ-СДС.

„Олигарси са тези, които са се възползвали от властта, докато вие сте управлявали”, отговори Крум Зарков от БСП.

„Искаме, защото това беше политически трибунал, в който неудобните на властта трябваше да бъдат там инквизирани”, обясни Атанас Славов от „Демократична България”.

Радев за спецправосъдието: Свидетели сме на смачкани досъдебни производства

 

 

Спорът се прехвърли към въпроса каква ще е съдбата на делата, които в момента се разглеждат в спецсъдилищата.

„Нашата задача е нито едно от тези производства да не бъде прекратено”, посочи Андрей Михайлов от ИТН.

„Целта са само делата там, които са с материален интерес - 3 млрд. лева. Престане с тази пропаганда и внушения у хората, че правите нещо добро за съдебната система”, призова Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС.

„Изумителна е емоцията и страстта, с която опозицията защитава позицията, че не трябва да закрием една бухалка на мафията”, каза Искрен Митев от ПП.

Парламентът гледа реформата в спецправосъдието на второ четене

В защита на спецправосъдието от опозицията предупредиха властта, че ще създадат хаос в съдебната система.

„Това ще стане като с хартиените бюлетини на БСП - гласуваха да ги отменят, сега ще ги връщат. Същата работа ще стане и сега”, допълни Каназирева.

„Г-н председател, моля ви да налагате санкции, забележки, да въвеждате ред в залата, защото оттук насетне очевидно те ще продължат с това поведение, което е сякаш им закриват личната фирма ЕООД”, апелира Явор Божанков от БСП.

Защита за реформата дойде и от правосъдния министър Надежда Йорданова. Тя повдигна темата за подслушванията по време на антиправителствените протести от 2020 г.  

„Има поне пет решения на Бюрото за контрол на СРС-тата. Поне пет решения, които установяват незаконосъобразно искане за подслушване”, обясни Йорданова.

 

 

Парламентът удължи заседанието си до приемането на второ четене на промените в Закона за съдебната власт и на проекторешението за Агенция „Пътна инфраструктура”, свързано с разплащането с пътностроителните фирми.

Първо Атанас Атанасов от ДБ поиска удължаване на работното време до приключване на промените в Закона за съдебната власт. След това Георги Свиленски от БСП пожела днес да гласуват и проекторешението за АПИ. В крайна сметка беше прието предложението на Свиленски със 177 гласа „за”, 29 „против” и 2 гласа „въздържал се”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.