Това решение взеха днес депутатите в НС

Какво на практика означава закриването на спецправосъдието и какво ще се случи с вече започнатите знакови дела- отговори потърси Добромир Николов.

Спецализираният съд беше създаден през 2011 г. Основната му цел бе да се занимава с престъпления, извършени от организирани престъпни групи.  Основен мотив на правителството да иска закриването му беше малкият брой присъди. През 2020  г. са били съдени  общо 290 души, 70 са били оправдани, 168 души са присъдили присъдо до 3 г. лишаване от свобода, а само 58 по-тежки присъди.

Опасенията на работещите в Специализираните съд и прокуратура е, че положението в правораздаването ще се върне 10 години назад.

„Оттук нататък следва възстановяване на старото положение отпреди 2010 г. с „Наглите”, „Килърите”, с голямата организирана престъпност. Лидерите на големите организации ще излязат навън”, каза ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Ивайло Ангелов.

Според адвокат Ина Лулчева ситуацията е точно обратната – за времето на съществуването си не се е доказало, че има смисъл от специализирани институции.

„Не беше ясно защо са създадени. Те бяха направени без логическа или научна обосновка, създадоха се по политически причини и 10 години не успяха да оправдаят съществуването си. При това положение закриването им е първоначалната крачка за започването на съдебната реформа в по-тежката и част, която надявам се, предстои”, каза тя.

Сега големият въпрос е какво ще стане с делата и досъдебните производства, по които се работи, обяснява Лулчева.

„Те ще се прехвърлят по компетентност на съдилищата, които са компетентни по измененията на НПК и които бяха компетентни и 2011 г.”, поясни адвокатът.  „Средно един прокурор в Специализираната прокуратура има около 40 дела и 300 преписки. Умножете тези няколко месеца по 40 и изводът е, че за около година и половина-две няма да се работи по тези дела, докато вървят по инстанциите”, каза още прокурор Ивайло Ангелов .

А закриването на специализираните съд и прокуратура беше един от основните приоритети на правителството още при създаването на четворната коалиция.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.