Операцията е в ход повече от 2 седмица

Моряците ще са в България за Великден. Това каза собственикът на кораба "Царевна" Даниел Стефанов.

По-рано в четвъртък Министерство на външните работи посочи в свое изявление, че моряците са изпратени в Донецк, където са настанени в хотел.

По думите на Даниел Стефнов планът за евакуация на екипа е бил изготвен в сътрудничество с МВнР.

“Може би се получи информационно затъмнение, но бяхме притеснени за екипажа”, каза Стефанов и допълни, че “този начин се използва и от други кораби и хора, затова не трябва да бъде осветен. Затова не можехме да ви дадем повече информация. Но хората са добре”, поясни собственикът на кораба “Царевна”.

“Продължава уточняването как най-бързо и безопасно да ги върнем в България”, каза още Стефанов.

 

 

Той обясни, че операцията е започнала преди повече от 2 седмици.

“Предстои евакуацията да завърши. Няма как да стане до 2-3 дена, но за Великден ще са тук”, потвърди Стефанов.

 

 

Часове след като стана ясно, че евакуират 14 български моряци и 1 украинец от кораба “Царевна”, с видеообръщение вторият помощник-капитан успокои, че всички са добре.

В четвъртък началникът на отбраната потвърди, че капитанът е останал на борда по собствено желание и му пожела здраве и силен дух. 

 Близки на моряците обясниха, че те сами са потърсили помощ от представители на донецката армия. 

“Няколко члена на екипажа са слезли на собствена глава от кораба. Може би частите на донецката армия са  били в непосредствена близост и са отишли при тях и са им казали, че искат да се евакуират. Съответно те са приели на драго сърце тази идея и са казали, дори цитирам: „Какво чакахте до сега”, разказа Катерина Димова, съпруга на един от моряците.

По думите на Катерина моряците не споделили дали са получили помощ от българските власти, но потвърди, че са охранявани. 

“Изненадана съм от тези интервюта на част от съпругите. Лично мога да потвърдя, че съм присъствала на поне на три разговори между премиера и една от съпругите на моряците с премиера”, каза говорителят на кабинета “Петков” Лена Бориславова. 

В четвърдтък руското посолство у нас публикува и позиция, в която посочва, че евакуацията на корабна „Царевна” е станала  с донецката армия и руските въоръжени сили. 

 А кога и как моряците ще се приберат на родна земя се пази в тайна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.