Жители на мегаполиса са принудени да напуснат домовете си, за да ги предоставят на COVID болни

Жители на Шанхай се сбиха с полицаи, които ги принуждават да предадат домовете си за карантинни помещения за заразени с коронавирус, предаде БГНЕС. Публикувани от инцидентите видеоматериали показват нарастващото недоволство в града, съобщава „Гардиън”.

Шанхай, мегаполис с население от 25 млн. души и ключов финансов център на Китай, преживява най-голямата епидемия в страната, откакто преди повече от две години в Ухан за първи път бе съобщено за COVID-19. Пандемията предизвика критики към местните власти и се оказва сериозно изпитание за ангажимента на Пекин към строгата му политика за нулево разпространение на COVID.

Жителите, които са затворени от края на март, се оплакват от недостиг на храна и от прекалено ревностни служители, които ги принуждават да се настаняват в централни карантинни помещения, докато властите бързат да подготвят десетки хиляди легла за настаняване на пациенти COVID. Дневните инфекции надхвърлят 20 000.

Късно в четвъртък в социалните медии бяха разпространени множество видеоклипове, на които се вижда как жителите на един комплекс крещят срещу редици от служители, държащи полицейски щитове, докато полицаите се опитват да пробият кордона им.

В един от клиповете се вижда как полицаите извършват няколко ареста, докато жителите ги обвиняват, че удрят хора. На заден план се чуват и викове и плач. Причината за инцидента е разпореждане на властите 39 домакинства да се изнесат от комплекса, за да могат пациентите с COVID да бъдат настанени там "с цел да се отговори на нуждите за предотвратяване и контрол на епидемии", според Zhangjiang Group - строител на жилищния комплекс.

Групата заяви, че е разпознала видеоклиповете от комплекса, които са се появили в интернет, и че ситуацията вече се е успокоила, след като "някои наематели са възпрепятствали изграждането" на карантинна ограда.

Китайските интернет цензори бързо се намесиха, за да изчистят доказателствата за сблъсъка от китайските сайтове за социални медии.

Въпреки усилията за заглушаване на недоволството онлайн, подобни видеоклипове продължават да се споделят сред гражданите. Те се появиха и в платформи, които са забранени от китайските регулаторни органи, като Twitter и Facebook.

В петък Шанхай съобщи за лек спад на новите случаи на заразяване, като броят им е над 23 000. Предишния ден случаите бяха 27 000. Голяма част от града все още е под строга блокада.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.