Избран за депутат във Великото народно събрание мажоритарно, а поканата идва директно от Желю Желев

В първия епизод от специалния проект на „Офанзива“ посветен на героите на българската демокрация, ви припомняме едни от най-ярките персонажи на промените, които замениха системата. Първият герой е юристът Александър Праматарски, председател на Демократическата партия, с първо интервю от близо десет години.

Избран за депутат във Великото народно събрание мажоритарно, а поканата идва директно от Желю Желев. Спомня си, че е спечелил срещу Георги Пирински, който е бил с много силни позиции в БСП. Александър Праматарски, дългогодишен председател на Демократическата партия.

"Напуснахме парламента, защото не искаха да правят нова Конституция. А Великото народно събрание беше свикано затова. Целият опит за промяна бе на път да се провали", спомня си той. И допълва, че е имало натиск върху него. 

"Имаше случай със 100 000 тона зърно, изнесено от България контрабандно. Затова, че не съм си сложил подписа бях разкарван дълго по следствия", разказа Праматарски. Той разкри и част от схемите за изнесени милиарди.

"Създава се българско дружество в Лондон, смесено с човека Х, близък приятел на Службите за сигурност, но с английско име. Наливат се капитали с по 50 000 долара например, държавата налива милиони, изведнъж дружеството се прекратява, изкупува се българския дял и изчезват голяма част от парите", посочи той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.