Няма кой да свали сегашната коалиция, смята той

С правилните стъпки цената на тока след мораториума може и да намалее. Това каза в ефира на „Карай направо” бившият енергиен министър Румен Овчаров. По думите му след отпадането на мораториума няма основание да се смята, че ще има увеличение в цената на електроенергията.

„Не е необходимо да се компенсират по един и същ начин тези, които имат нужда и тези, които нямат. Задържаме цените ниски за енергийно бедните, но нека богатите си платят. Защо даваме компенсации на всички? Защо никой не си направи труда да се види кой е бизнесът, който изнася за чужбина, където цените с изключително по-високи? Защо му е тогава компенсация за този бизнес? Държавата не проявява никакъв интерес да облага производителите, които имат свърхпечалби. Защо ще се отнема печалбата на АЕЦ „Козлодуй’, а на останалите няма”, обясни той.

Ако това беше направено, щеше да има едни три милиарда повече, с които да се компенсират, тези които имат нужда и да се намалят цените, смята Овчаров.

Той добави да не се прехвърлят всички проблеми върху четирите партии в управляващата коалиция.

„И Бог да беше премиер, инфлацията, която я има в целия свят, щеше да се случи. Тя не е функция на това правителство. На фона на това България има една от най-широко хвърлените мрежи за подпомагане. Подпомагаме всички- тези, които имат нужда и тези, които нямат. Пример за това е електроенергията. Тук повишение цени няма, няма и да има. Повишиха се квотите през последните шест месеца, сега отново спаднаха”, каза още той.

Румен Овчаров коментира и избора на нов шеф на БНБ.

„Преди много време казах, че е важно новият управител да е кандидатура, която събира общественото доверие. Такава беше например тази на Димитър Радев. Изненадан съм от поведението на „Има такъв народ”. Веднъж издигаш кандидат за премиер- не става, втори път- пак не става. Можеха да имат правителство още лятото, но за да угодят на егото на някого, загубиха половината от избирателите си. Сега пак продължават така. Така политика не се прави”, каза той.

Овчаров изрази надежда, че ще се прояви разум и ще се излезе с обща кандидатура.

„Макара, че аз смятам, че може да се остане и със сегашния шеф на БНБ”, каза още той.

Румен Овчаров е категоричен, че избори няма да има.

„Няма кой да свали сегашната коалиция, освен ако тя сама не се свали. Ще се намерят решения на проблемите”, допълни той.

Целия разговор вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.