Парите за пътните строители ще са основна тема при заседанията на властта

Парите за пътните строители ще са основна тема при заседанията на управляващите в Страстната седмица. Има ли шанс за разбирателство по този въпрос и какви други въпроси стоят пред коалицията?

Приоритет за правителството през следващата седмица, ще е осигуряване на дължимите пари на пътните строители. Остават на категоричната позиция, че това трябва да стане с решение на народното събрание и одобрено в комисия.

"Това в тежка задача, която правителството си е поставило да реши. И да щеше да е много лесно да не се срещаме всяка седмица с протестиращи, ако с лека ръка кажем вземете ги тези пари… и щяхме пак да броим 3000 дупки", заяви Лена Бориславов - началник на кабинета на “Петков”.

Коалиционният партньор "Има такъв народ" настоява, че ако се приложи такава практика, тя трябва да се отнася за всички министерства.

"Не бива да объркваме заради наранено его цялото устройство на държавата когато става дума за плащания на пенсии, помощи си механизи, чрез които се изплащат. Но когато става дума на незаконно строителство , тези плащания не трябва да се правят по този начин, смята Бориславова.

Според Тошко Йорданов най-добре е да има комисия, която да одобрява плащанията на всички министерства. "Иначе аз мога да имам основателни съмнения, че в МФ се правят неща, които не са ми ясни. Егото си ми е добре, то не е водещо в политическата дейност", посочи той. 

"Решението на кабинета да не прекъсва дипломатическите си отношение с Русия е помогнало за осъществяване на спасителната операция на моряците от Мариупол" - смята началникът на кабинета.

В пост в социалните мрежи обаче говорителят на руското външно министерство - Мария Захарова написа, че близките на моряците трябва да са благодарни на Русия, а България в момента наказва тези, които са  помогнали за спасителната операция. "Не почиват на истински факти. Само може с прецените дали са фалшиви новини или пропаганда. Важното е, че правителството през цялото време работеше, това се потвърждава и от думите на капитана", заяви Бориславова.

Очаква се 15-те моряци да се завърнат до дни. Според руските медии моряците са настанени в хотел и за в безопасност, но не знаят как да се приберат.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.