Анкара действа справедливо, затова Русия и Украйна приемат посредническата й роля, добави министърът

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отново изрази мнението си, че системата на ООН не допринася за решаването на проблемите на планетата.

"Системата на ООН не е способна да решава проблеми. На Съвета за сигурност на ООН му бяха необходими три месеца, за да вземе съвместно решение относно пандемията, каза той в Синоп. Думите на Чавушоглу са цитирани от телевизионния канал TRT.

Външният министът изтъкна и мнението, че "Русия и Украйна приемат посредническата роля" на Анкара, защото тя "действа справедливо".

От много години турските власти водят активна кампания за реформиране на системата на ООН. Напоследък тези сигнали се увеличиха заради ситуацията в Украйна.

През октомври 2021 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви пред анголския парламент, че съдбата на човечеството не бива да се оставя на "шепа държави", които са спечелили Втората световна война. Позовавайки се на неравенствата, които продължават да съществуват в глобалната общност, тогава той подчерта, че "светът е по-голям от пет", имайки предвид петте постоянни държави-членки на Съвета за сигурност на ООН, които бяха признати за победители.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС