Очетени са нарушения и конфликт на интереси на изпълнителния директор на дружеството

Инспекторатът на Министерството на икономиката и индустрията е извършил проверка на дейността на държавния оръжеен търговец „Кинтекс“ ЕАД за 2021 г., предадоха от пресслужбата на ведомството. Заключенията са за редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор на дружеството. Препоръките са за сигнализиране на компетентните органи, съобщиха от ведомството. 

Министерството на икономиката и индустрията е предприело действия, се казва още в съобщението. Докладът на инспектората е изпратен на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция, а министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова е наредила смяна на ръководството на държавният оръжеен търговец. 

Освободеният изпълнителен директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов обяснява в позиция, че никога не е бил в конфликт на интереси. Той разяснява още, че на негово име преди години е била регистрирана фирма, която никога не е реализирала дейност и която е надлежно декларирана във всичките му декларации пред КПКОНПИ, в това число и в докладите му до министъра.

„Уважавам правото на всеки министър да избира екипа си и хората, с които иска да работи. Категорично се противопоставям обаче на опита да бъда дискредитиран и да бъдат внушени несъществуващи причини за моето освобождаване”, уточнява той.

Михайлов съобщава, че е написал четири последователни доклада до министъра на икономиката и индустрията през последните три месеца. „Във всеки информирах за процесите в дружеството, за проблемите и перспективите. Всеки от тях завършваше с молба за среща с министъра, но такава никога не бе проведена“, подчертава той. И твърди, че го освобождават дни, след като е постигнат рекорден договор за над 40 млн. евро за държавата

Цялата позиция: 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.