„Ще подкрепим пълно петролно и газово ембарго за Руската федерация”, каза френският президент

Франция ще подкрепи пълно петролно и газово ембарго за Руската федерация. Това каза президентът на френската държава по време на интервю за телевизионния канал "Франс 5".

Еманюел Макрон опроверга и информацията, че именно по негова инициатива въпросът за ембаргото върху руския петрол е отложен до края на президентските избори и припомни позицията си, че европейците трябва да спрат да купуват петрол и газ от Русия, за да "отслабят способността на Москва" да финансира войната.

Франция не зависи от доставките на руски газ, така че друга страна блокира ембаргото, допълни Макрон и добави, че „европейският пазар е взаимосвързан“ и като цяло „Европа зависи от руския газ“.

Байдън и Макрон свикаха спешна среща с ЕС, ЕК и НАТО

По-рано в понеделник Макрон съобщи, че не е водил никакви преговори с руския президент Владимир Путин след разкритията за клането в Буча.

„След кланетата, които открихме в Буча и други градове, войната взе друг обрат, така че оттогава вече не съм говорил директно с него, но не изключвам, че ще го направя в бъдеще“, каза той.

След публикуването на информация за зверствата в Буча, Макрон се застъпи за засилване на санкциите срещу Русия и „налагане на ограничения върху вноса на руски петрол и въглища“.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС