„Русия, която унищожава и убива, не заслужава съчувствие”, подчерта той

Украинският външен министър Дмитро Кулеба посочи, че е дошъл в България, за да благодари на българите и правителството за приемането на украинските бежанци. Дипломатът посочи, че Украйна се бори и за нас, за да не изпитваме трагедията, пред която е изправена сега страната.

„Още от самото начало на руската агресия срещу Украйна България ясно изразява и последователно подкрепя Украйна за членство в Европейския съюз и НАТО. Сигурен съм, че България прави това не заради традиционните ни приятелски отношения, но и защото разбира, че сигурността на Украйна означава и сигурност за България, и за всички държави на Черно море”, добави той.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По думите му това, което в момента става в родината му, е изключително важно за бъдещето на региона. „Ние в Украйна се бием не само за нашата безопасност. Ние се борим и за вас. За да може вие никога да не бъдете изправени пред трагедията на руските опити да окажат въздействие във вашата страна и да нанесат щети. Това е обща кауза и сме благодарни за подкрепата от България”, заяви Кулеба.

 

 

Украинският външен министър посочи, че е наясно с ролята на Русия в историята на България: „Исторически Русия е направила неща, които оставят емоции в съзнанието на хората. Но в момента тя е различна - унищожава, убива, измъчва, изнасилва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране. Искам всички да разберете това”, категоричен бе той.

Срещата с Теодора Генчовска

Кулеба поясни, че с външния министър Теодора Генчовска са обсъдени различи теми. „Искам да благодаря на България, че последователно подкрепя европейската перспектива на Украйна. Мирът и просперитетът идват с членството в ЕС. Там всички нации са обединени”, каза той.

Той изрази надежда, че по-скоро ще дойде денят, в който мирът и сигурността в региона на Черно море ще се възстановят, за да се върнем към търговията, културния обмен и туризма.

Дипломатът разказа за свое посещение в България с родителите си в началото на 90-те . Сподели, че тогава е прекарал чудесна ваканция на родните плажове. „За мен лично България заема специално място и ще посветим всичките си усилия да изградим по-тесни отношения между двете страни”, заключи Кулеба.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.