Русия се е опитала да пробие украинската отбрана в областите Донецк, Луганск и Харков, съобщават украинските власти

Новата руска офанзива срещу източната част на страната е започнала, обяви украинският президент Володимир Зеленски.

Русия се е опитала да пробие украинската отбрана по почти цялата фронтова линия в областите Донецк, Луганск и Харков, съобщават украинските власти.

„Противникът се опитва да продължи настъпателните действия в Източната оперативна зона, за да установи пълен контрол над територията на Донецка и Луганска области, както и да поддържа сухопътен коридор с временно окупирания Крим”, заяви Олександър Щупун, говорител на генералния щаб на Украйна.

Изтласкана от украинските сили през март при опитите си за превземане на Киев, Русия насочи войските си на изток, за да се прегрупира за сухопътна офанзива в двете провинции, известни като Донбас.

„Много голяма част от цялата руска армия сега е фокусирана върху това настъпление. Независимо колко руски войници бъдат докарани там, ние ще се бием. Ние ще се защитаваме всеки ден и няма да дадем нищо украинско, но и не ни трябва нищо чуждо”, заяви Зеленски.

Украинските медии съобщават за експлозии по фронтовата линията в района на Донецк, с обстрел в Маринка, Славянск и Краматорск. Обстановката в градовете по фронтовата линия в източната част на страната ескалира. Същевременно не всички жители са в състояние да се евакуират.

„Много хора не могат да напуснат това място заради проблеми със здравето, а и защото нямат достатъчно пари, за да живеят на други места. Те трябва да останат тук”, казва Тамара, жител на Северодонецк.

„Атакуват ни с ракети всяка вечер, всеки ден. И през последните два-три дни постоянно имаше ракети, които летят до Краматорск”, заяви Олександър Гончаренко, кмет на Краматорск.

Руските сили се опитват да обградят украинската армия на изток, придвижвайки се от север, изток и юг. Това е голяма територия и тепърва ще стане ясно дали тази руска стратегия ще бъде успешна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.