Украинският външен министър се срещна с правителството

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба на посещение у нас. Той проведе две срещи в България - първо с външния ни министър Теодора Генчовска, а по-късно и с министър-председателя ни Кирил Петков.  И двете срещи останаха закрити за медиите и без възможност за задаване на журналистически въпроси. Така без отговор остана въпросът - дали по време на срещите Украйна е поискала военна помощ от България. В изявление Генчовска и Кулеба обявиха, че целта на посещението на дипломат №1 е да изрази благодарност към България за посрещането на украинските бежанци, както и за хуманитарната помощ.

Още с първите си думи Дмитро Кулеба благодари за подкрепата, която България дава на Украйна и на всеки украински гражданин, който бяга от войната. 

„Сигурен съм, че България прави това не само заради традиционните ни приятелски взаимоотношения, а защото разбира, че сигурността на Украйна, означава и сигурност за България и за всички държави на Черно море. Ние в Украйна се бием не само за нашата безопасност, ние се борим и за вас, за да може вие никога да не се изправите пред трагедията на руските опити да окажат въздействие във вашата страна и да причинят щети”, заяви Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна.

От страна на България -  външният министър Теодора Генчовска увери, че България ще продължава да подкрепя Украйна. До момента в страната ни са пристигнали над 91 хиляди бежанци, а помощта към Киев надминава милион и половина евро.

„Това, което е много важно в момента не само за Дмитро, а за целия украински народ,  е да чувстват, че всички съюзници, партньори, в ЕС и НАТО, цялата световна демократична общественост подкрепя Украйна”, подчерта Теодора Генчовска,  министър на външните работи на България.

Кулеба заяви, че е наясно с историческата роля на Русия както за България, така и за Украйна. Но разграничи миналото от настоящето. „Русия е направила неща, които оставят емоции в съзнанието на хората, но това което прави Русия в момента, е различно. Русия убива, унищожава, измъчва, изнасилва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране. Искам всички вие да разберете това”.

По-късно, на среща в Министерския съвет, премиерът Кирил Петков е уверил украинския дипломат, че България ще продължи да е сред, „най-приятелските и силно подкрепящи Украйна държави”.  А българските институции, както и досега, ще осигуряват необходимата помощ и грижи за украинските бежанци.

Визитата на Дмитро Кулеба у нас продължава и в утрешния ден, когато ще се срещне с президента Румен Радев.

Междувременно в Twitter, украинският президент Володимир Зеленски също обяви, че е разговарял с българския премиер Кирил Петков.  Двамата са обсъдили проблемите с корабоплаването в Черно море,  Зеленски е благодарил за подкрепата и за силната позиция на София за санкциите срещу Москва.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.