Той смята, че диалогът и подобряването на отношенията между двете нации трябва да продължат

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски коментира посещението на българската делегация в Битоля и откриването на Културен център „Иван Михайлов”. Според него то „е разбунило духовете от миналото, разпалвайки отново езика на омразата и доверието, срещу което успешно се борихме”.

„Затова напълно разбирам и усещам гнева на гражданите през изминалите дни. Страната ни получава своята независимост след Втората световна война, в която гражданите участват в Антифашистката национално-освободителна война. Антифашистката ангажираност на гражданите е част от нашата национална идентичност, с която се гордеем в демократична Европа. Македонските граждани са решени за членство в ЕС, но провокации, които нараняват чувствата ни като граждани, застрашават този ангажимент“, каза Ковачевски в специално обръщение.

Премиерът и вицепрезидентът на посещение в Битоля (ОБЗОР)

„Република Северна Македония е суверенна държава и ние сме длъжни да пазим достойнството си”, посочи той.

Ковачевски смята, че диалогът и подобряването на отношенията между двете нации трябва да продължат до окончателното уреждане на спора.

„Но за да бъде успешен, никоя от страните не трябва да отстъпва назад. Не трябва да допускаме постоянно връщане към миналото и ходове, които означават еднодневна политическа печалба и дългосрочно увреждане на крехките отношения, които изграждаме“, каза премиерът на Северна Македония.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Вестник "Свободен печат"