Коментар на журналиста Поли Пантева

България унищожава COVID ваксини за милиони левове, като и към момента около 5 милиона дози от препаратите застояват, чакайки срокът им на годност да изтече. За това алармира в ефира на NOVANEWS журналистът Поли Пантева.

„Страната ни предварително е договорила и заявила още количества от ваксините. Става въпроса за около 10 хиляди от двете ваксини, очакваме и над 1 милион ваксини на Pfizer. В България обаче все още едва около 30 на сто от хората са ваксинирани. Докато процесът върви по този начин, на нас ни предстои да изхвърляме още ваксини. Имаме около 3 милиона дарени препарати, около 4 милиона поставени и около 100 хиляди препродадени. До момента страната ни е получила над 13 милиона дози от ваксините”, обясни тя.

Притеснителни са и данните за ваксинираните деца у нас- малко над 1900 са имунизираните деца.

„Имаме възможност много да надграждаме в това отношение, но едва ли ще се отлепим от дъното на европейската статистика”, допълни Пантева.

По думите й на фона на унищожаването на препарати у нас, страната ни има договорени доставки за ваксини и за следващата година.

„Това, което можем да направим оттук нататък е да се опитаме да направим дарения на трети страни защото препродаването е малко вероятно”, каза още журналистът.

Тя уточни, че ваксини се унищожават в цялата Европа и САЩ, но при много по-голям процент имунизирани против коронавируса.

Повече вижте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.