Има структурна промяна на електоралната картина в страната, каза той

Има структурна промяна на електоралната картина в страната от този месец. През миналия се взе едно мощно стъпало в ерозията към подкрепата на това правителство. Тенденцията в последния месец е продължила. Така политологът от „Тренд” Димитър Ганев коментира последното проучване на агенцията. 

„Доверието към правителството продължава да пада. Този месец - с доста по-малки стойности, но тенденцията е налична. ГЕРБ стои на сходни нива от изборите през ноември. Не можем да кажем, че ерозията при ПП автоматично води до ръст при ГЕРБ. Такъв има при „Възраждане”, обясни той.

„Тренд”: ПП с нов спад, ГЕРБ изпреварва

Според проучването „Възраждане” е много близко като резултат до БСП и ДПС. „Ако този ръст продължи, вероятно „Възраждане” ще бъде трета политическа сила само след няколко месеца”, коментира Ганев.

При предсрочни избори, той обясни, че не вижда вариант, при който ще има по-лесна коалиция. „Не се вижда някоя от формациите да е близко до мнозинство. Същата комбинация няма да бъде възможна. Всеки един от субектите в управляващата коалиция при едни следващи избори ще има по-малко народни представители”, каза още политологът.

На базата на хипотези Ганев заяви, че партия на Стефан Янев би имала представителство в парламента. „Основни потърпевши от подобен тип проект биха били „Възраждане”, БСП и „Продължаваме Промяната”, уточни той. 

Проучването е на „Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа" и е посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, формации и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 6 и 13 април 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1004 души на възраст 18+. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.