Тя съобщи, че до този момент са разкрити престъпления за над 147 млн. евро

Неяснотите около мандата на европейските прокурори бе един от основните проблеми, които главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши отчете за първите 7 месеца от работата на европейската прокуратура. Пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи тя заяви, че заради прозрачността на институцията има нужда от прозрачна, предсказуема и математически коректна ротационна система за тяхното удължаване:

"Регулацията не посочва казва как ще се осъществява удължаването, кой ще взема решенията за това и въз основа на какви критерии. Трябва да имаме едно наум, че нашите европейски прокурори наблюдават разследванията в техните страни членки и тяхната независимост трябва да бъде гарантирана". 

Кьовеши съобщи, че до този момент са разкрити престъпления за над 147 млн. евро, което е тройно повече спрямо бюджета на европейската прокуратура за 2021-ва година. Същевременно тя открои като още един проблем факта, че в някои страни-членки националните власти изобщо не информират за подозрения в измами с ДДС или митнически измами. 

"А за да има разследване, са необходими сигнали", подчерта тя. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БНР