В момента средната цена на бензина у нас е 2,95 лв. за литър, на дизела - 3,11 лв., а на газта - 1,60 лв.

След рекордния ръст на цените на горивата през последните месеци дори експертите се затрудняват с прогноза какви стойности ще стигнат. В момента средната цена на бензина у нас е 2,95 лв. за литър, на дизела - 3,11 лв., а на газта - 1,60 лв.

Преди няколко месеца анализаторите прогнозираха, че 3-те лева за литър скоро ще са факт, а сега се появяват прогнози и за 4 лева на литър. За да се случи това обаче войната трябва да продължи, обясняват експертите.

КЗК: Защитаваме свободната конкуренция на пазара на горива

Светлозар Каналев е от хилядите шофьори, които плащат много повече на бензиностанциите от началото на годината. Обяснява си поскъпването с войната, но не може да ограничи използването на автомобил. „Шофирам почти всеки ден в града, както и няколко пъти месечно извън него”, казва той.

Все още не е направил конкретна сметка колко повече вади от джоба си за гориво, но е категоричен – увеличението е рекордно. „Плащаш повече за нещо, за което довчера си плащал с 20% по-евтино”, коментира Каналев.

От Българската петролна и газова асоциация не се ангажират с прогноза какви стойности могат да стигнат горивата. „Никой не може да ви каже каква ще е цената на дребно дори при най-лошия сценарий, а той е забрана за внос на руски суров петрол, както и трудности по отношение на вноса от съседни държави”, заяви Андрей Делчев.

Българска петролна и газова асоциация: Цена на горивата от 4 лева е абсурдно висока

Правителството ще продължи да прави редовни срещи с бранша. Целта – да няма шокови увеличения. „Ще правим тези срещи месечно, така че да сме сигурни, че при първите падания на цените на световните пазари това се отразява и на колонките при крайните клиенти”, заяви Кирил Петков.

От началото на април стойността на барел петрол не е падала под 100 долара на борсите. Цената беше най-висока на 9 март - 128,46 долара. През днешния ден беше 110 долара. Въпреки това цените у нас продължават да растат.

„Тръгнат ли надолу цените - тръгват и при нас, защото неминуемо някой внася по-евтиното гориво и го продава. И надолу, и нагоре обикновено има забавяне в цените”, коментира Андрей Делчев.

От бранша вече отчитат намалено потребление на горива.

От Комисията за защита на конкуренцията изпратиха позиция, в която припомнят какви проверки са извършили и заявяват, че им е необходимо още време след последното сезиране от началото на март.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.