Проектът е на етап обществено обсъждане, мнения и становища се събират до 26-ти април

Над 90% от лекарите не подкрепят пълното отпадане на хартиената рецепта от 1-ви май. Това показва проучване на Българския лекарски съюз. 

Оттам настояха да се даде възможност за хибридно използване на електронни и хартиени рецепти. 

С писмо до здравния министър Асена Сербезова от БЛС предложиха два варианта. Първият предвижда лекарите да могат да изписват рецепти и на хартия, а след това в аптеките фармацветите да ги въвеждат електронно, така че да се архивира и проследява лечението на пациента. Ако това предложение не бъде чуто и хартиената рецепта отпадне изцяло, лекарите настояват за по-строг контрол в аптеките, така че при проверка на склада наличностите да съответстват на електронните предписания.

Вече от месец Крум Николов се лекува от пневмония. Идва при личния лекар, носейки последната си рецепта, за да припомни какво лечение му е изписано. 

"Аз съм на хартиена рецепта от миналия път, ползвам я. Сега съм дошъл на контролен преглед. Това е за еднократно ползване, докато ми мине. Минава, хвърля се и край", казва той.

Именно липсата на следа за пациента след прключване на лечението кара фармацевти да подкрепят дигитализацията на рецептите. 

"Всеки, който е минал на няколко прегледа, ако случайно не си е запазил хартиената рецепта, информацията се губи изцяло", казва Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

Лекари обаче настояват тази информация да се въвежда онлайн на място в самата аптека, не в лекарския кабинет. И така самите медици да могат да продължат да издават хартиени рецепти. 

"Ние не сме само стационирани, както са аптеките. Ние ходим навсякъде. При това положение, дори рецептата да е бяла рецепта от кочан, тя може да бъде регистрирана от съответното лице точно какво е изписано", смята д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.

От аптечната камара са против.  

"Ние искаме именно с въвеждане на електронната система да се засили контролът върху предписването на лекарства. Всяко предложение, което цели да изключи някой от участниците от системата на електронно здравеопазване, всъщност по-скоро я опорочава", вярва Антон Вълев.

Друго предложение на лекарите е да има механизъм за контрол при продажбата на лекарства в аптеките. За да се спре практиката за отпускане на медикаменти без лекарско предписание. 

"Ние бихме желали, ако всичките рецепти са само електронни, от аптеките да не излиза нито едно лекарство, без преди това то да е било изписано на електронна рецепта", казва д-р Брънзалов 

Като за целта да се проверяват наличностите в складовете и дали те съответстват на рецептите. 

"Откога лекарският съюз се вълнува от оборота на лекарствата? Това е все едно да искате от утре аптеките да проверяваме как точно лекарите си провеждат прегледите", опонира Вълев.

От здравното министертво засега не са коментирали предложенията на лекарския съюз. Проектът за пълно отпадане на хартиените рецепти от 1-ви май е на етап обществено обсъждане. Мнения и становища се събират до 26-ти април. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.