На 21 април се навършват 50 години от декриминализацията на хомосексуализма в страната

Правителството на Норвегия поднесе официалните си извинения на хомосексуалистите днес - в навечерието на 50-ата годишнина от декриминализацията на хомосексуалността в скандинавската страна, предаде Франс прес.

"Искам от името на норвежкото правителство да поискам прошка, защото гейовете бяха третирани като престъпници и бяха преследвани от норвежките власти", каза министър-председателят Юнас Гар Стьоре от лявата Работническа партия.

Според правителството 119 мъже са били осъдени в Норвегия между 1902 и 1950 г. за секс с други мъже, съгласно параграф от Наказателния кодекс, окончателно отменен на 21 април 1972 г.

Когато хомосексуалността се наказваше със затвор, нейното криминализиране допринесе също за стигматизирането на хомосексуалистите в обществото.

"Законът имаше важна символична стойност и изложи хомосексуалистите на множество осъждания, дискриминация, клевети и изнудване", пише в изявление на норвежкото правителство.

"Криминализацията и наказателното преследване на хора за техния сексуален живот, лечението на здрави хора, лишаването от възможности за кариера и работа са сериозни нарушения на нашите ценности“, се отбелязва в текста.

Активисти за правата на хомосексуалистите приветстваха това официално извинение, но същевременно посочиха области, където все още има нужда от подобрение. Сред предложените от тях мерки са отпадане на забраната на терапията за смяна на пола, юридическо признаване на третия пол и осигуряване на достъп до грижи за транссексуалните.

Според доклад от 2020 г. на Международната асоциация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транс и интерсексуалните, хомосексуалността е забранена в 69 страни, включително 11 държави, в които е наложено смъртно наказание.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА