Темата предстои да бъде обсъждана на коалиционни съвети

Продължават политическите коментари за идеята на правителството за намаляване на ДДС на основните храни. С колко биха поевтинели основни хранителни продукти, ако 20-те процента отпаднат? Темата предстои да бъде обсъждана на коалиционни съвети, чакат се и точните разчети. Но ето как биха изглеждали нещата ако се махне ДДС  20% и данъкът стане с нулева ставка.  Едно от най-важните и основни неща за българина - хляба, би поевтинял с 40 стотинки за 1 килограм. За база взимаме цените, според държавната комисия по стоковите борси и тържища.

0% ДДС беше предложено и за плодове и зеленчуци, родно производство. От една страна, за да се облекчи натиска върху покупателната ни способност и - от друга - за да бъдат родните производители по-конкурентноспособни спрямо вноса. Сметката тук, ако вземем за пример доматите. При 4 лева и 34 стотинки за килограм с 20 процента ДДС, цената без данъка би била около 3 и 60 лева.

Въпреки заявката на правителството за борба с инфлацията, икономистите не са убедени, че отпадане на ДДС за храните би довело до поевтиняване на крайните цени

 „В общи случаи при сегашната ситуация се наблюдава по-скоро това, че цената остава при производителя”, заяви Стоян Панчев – икономист.

 „Ще има някакво намаление, но най-вероятно няма да е толкова сериозно, колкото хората може би се надяват”, посочва и Георги Вулджев – икономист.

Въпреки този риск според Георги Вулджев не е вариант държавата да принуждава цените да се свалят директно. „Нито ние, нито бизнесът, нито правителството знае накъде ще тръгне инфлацията. Ако ги заставим да си намалят цените инфлацията в производствените им разходи ще се ускори още повече, тогава пък те ще трябва да работят най-вероятно на загуба”.

Затова и единственият възможен вариант остава намаляването на данък добавена стойност.„Имаше дискусии за това да се слагат ценови тавани и прочие, което за мен няма да проработи, ще доведе до други проблеми, всички знаем за изчезването на стоките от рафтовете”, категоричен е Стоян Панчев – икономист.

Националният статистически институт вече съобщи, че инфлацията от март 2021 до март 2022 е в размер на 12, 4%. Прогнозите са, че тя ще се задържи около тези стойности.

„В несигурна обстановка сме, така че аз по-малко от 12% годишна инфлация не мога да предвидя на този етап”, подчертава Панчев.

А какви мерки взеха останалите страни около нас? Гърция вдигна повторно тази година минималната работна заплата. Така тя става 713 евро. Румъния също обсъжда замразяване на ДДС за основните храни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.