В приветствието си Радев открои успехите на възпитаниците на училището

"Възрожденският дух и отдаденост на преподавателите превърнаха ПМГ „Акад. Боян Петканчин“  в училище, което дава вяра в бъдещето на България. Гимназията утвърждава традиции и въвежда иновации, за да направи учебния процес все по-желан за младите хора". Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си на тържествения концерт, посветен на 50-годишнината на Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково, предаде пресцентъра на президентството.

Държавният глава открои успехите на възпитаниците на училището, които са сред водещите в националните олимпиади по природни и математически науки, в литературни конкурси и в спортни състезания. „Успехите на тази гимназия нямаше да ги има, ако я нямаше възрожденската и прогресивна хасковска общественост, защото хората в Хасково ясно са осъзнали, че образованието е ключът към успеха", каза още Румен Радев. Природо–математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин"  е сред първите, изградили STEM център, даващ широки перспективи както за по-бързото навлизане на учениците в софтуерните и хардуерни науки и съвременните технологии, така и за тяхната успешна реализация в живота.

Президентът изказа благодарност към преподавателите, които с възрожденски дух, любов и отдаденост са подготвили поколения талантливи младежи от Хасково и региона. „Вие дадохте на учениците нов поглед към света и неговите предизвикателства. Подготвихте ги да ръководят с успех научни звена и производства, да се грижат за прогреса на обществото, региона и страната ни“, отбеляза държавният глава. В словото си Румен Радев се обърна и към учениците като им пожела да черпят с пълни шепи от знанието и да се борят за постигне на целите и мечтите си.

Президентът Радев връчи почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на директора на ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ Гергана Петрова. След церемонията държавният глава ще проведе среща с учителския колектив на гимназията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.