Това обяви президентът Володимир Зеленски

Русия е отхвърлила предложението на Украйна за мир по Великден. Това обяви президентът Володимир Зеленски. Украинците са предложили примирие поне за двата празнични дни през уикенда. Зеленски за пореден път поиска и още оръжие от Запада.

Зеленски: Украйна се нуждае от 7 млрд. долара месечно

Оценката на Украйна, НАТО и Съединените щати е, че войната е навлязла в решителната си фаза. Въпросът дали съюзниците на Украйна оказват достатъчна помощ предизвиква непрекъснати дебати. В четвъртък Съединените щати обявиха поредния пакет на стойност 800 милиона долара за Украйна. Военни експерти обаче казват, че американците са способни да предоставят много повече и по-мощни оръжия.

„Русия отказа предложението за примирие по Великден. Това добре показва какво е истинското отношение на техните лидери и тази държава към християнската вяра. Особено по време на едно от най-радостните и важни събития за християните. Ние обаче се надяваме на мир. Надяваме се, че животът ще победи смъртта", заяви Зеленски.

„Дроновете, които изпращаме сега, са нападателно оръжие. Те служат за атакуването на цели. В разговорите с украинците решихме, че тези системи ще послужат на нуждите им”, каза Джон Кърби - говорител на Пентагона.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.