От своя страна журналистът Емил Спахийски смята, че да не допуснеш Зеленски да се изкаже пред парламента е незряло

"Петков е извадил бялото знаме и го е забил на баира. Управлението е абсолютно хаотично. Амбицията ни да имаме регионална роля се изпарява. Двигателите в региона ще са тези, помогнали на Украйна, с твърда позиция. Пропиляхме шансовете си за съществена и видима роля в региона". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS дипломатът Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ.

По думите й не можем да решим такъв протоколен въпрос като изслушването на Зеленски, какво остава за другите. "Превърнахме външнополитически въпроси в вътрешнополитическа криза, това е много опасен симптом, тревожно е. Най-неприятното е, че тежките душеразкъсващи анализи у нас не могат да бъдат съобщени на външния свят. Последиците от разочарованието на външния министър на Украйна Кулеба са сериозни. Държавата няма капацитет да решава важните въпроси", коментира тя.

Поптодорова: Без военно подпомагане на Украйна няма да може да се сложи край на войната

От своя страна журналистът Емил Спахийски смята, че българската политика от години е незряла. "Дори да изглежда, че подкрепяме Украйна, все пак не го правим. Износът на оръжие е скочил, така че неформално сме ги въоръжавали. Незряло е да не допуснеш Зеленски да се изкаже пред парламента. Няма последователна външна политика, тя е разпокъсана вътре в самата коалиция", посочи той.

Според него Русия се държи с "чудовищна" арогантност към България. "В момента се пролива страшно много кръв. Ние имаме право да изберем страна без да ни притискат. Ако се дръпнат БСП или ДБ, коалицията пада и отиваме на предсрочни избори. Самият факт, че двете партии са част от коалиция е нонсенс. Правителството се държи само защото властта знае, че при нов вот няма да има същите резултати", подчерта Спахийски.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.