Според него се е получило институционално объркване

Парламентът отложи решението за оказване на т.нар. техническа помощ за Украйна. Това се случи на фона на безпрецедентното тридневно посещение на украинския външен министър Дмитро Кулеба. Премиерът Кирил Петков обяви, че ще оглави българска делегация, която да посети Киев, в която ще покани представителите на всички коалиционни партньори.

„Много време мина. Ние сме два месеца във война. Украинците се сражават за своята страна. Дебатът за военната помощ трябваше да започне по-рано, за да има по-рано решение. В самото начало, като че ли се получи институционално объркване, защото се говореше, че войната ще свърши за няколко дни и че Русия ще победи. Това беше стратегическа грешка и тя обърка процеса на взимане на решения в България”. Това каза в "Офанзива“ по NOVA NEWS бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

По думите му цялото въоръжение на България, от времето на Варшавския договор, потенциално  може да бъде използвано от украинците.

„През 2014 бях министър на отбраната и бях на Среща на върха в Уелс. Тогава в НАТО се стартира идея за намаляване на зависимостта от Русия чрез извеждане от въоръжение на съветските системи и ускорено въвеждане на натовски системи. Поради нежеланието на второто и трето правителство на г-н Борисов този процес беше забавен. Сега, макар и в по-трудна ситуация, ние имаме тази възможност и трябва да я реализираме”, обясни Шаламанов.

„Премиерът пое ангажимент да води делегация в Киев. По-важно е Петков да заведе делегацията в Мадрид на Срещата на върха на НАТО. Там ще бъде взето важното решение - как ще изглежда отбраната в Източна Европа години напред”, каза още бившият министър на отбраната.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.