Благодатният огън слезе на Гроба Господен в Йерусалим

Православният свят е в очакване на Възкресение Христово. На Велика събота огънят, който  символизира светлината на Възкресението, слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим. Чудото се случи и тази година. Под радостните възгласи на множеството патриарх Теофилос Трети изнесе Благодатния огън, за да го даде на вярващите, събрали се в храма. Тази година, забравили за забраните заради COVID-19, стотици бяха изпълнили малката църква „Възкресение Христово" в очакване да запалят свещ директно от ръката на патриарха.

По улиците на Витлеем също цареше празнична атмосфера. Клаксони на автомобили, ритъм на барабани, радостни викове и молитви огласяха родния град на Иисус Христос.

След като напусна храма на Божи гроб, Благодатният огън бързо се разпространи от ръка на ръка в цялата страна и после из целия православен свят.

Патриарх Неофит: Свидетели сме на желание за надмощие, което ни отдалечава от Небесния Отец

За втори път през последните 17 години българска делегация не замина за Божи гроб. А Възкресение Христово ще бъде посрещнато с пламъка от миналата година, който се съхранява на специално място. До Благодатния огън в „Св. Неделя" достъп имат само определени лица. Пламъкът на вярата пазят три фитила, а той се съхранява в светия олтар.

„Стареем се с божията помощ да поддържаме Благодатния огън целогодишно в храма. Ние изпълняваме заръката на нашия спасител – да пазим святото. Бог е милостив към всички нас – грешните”, каза свещеник Кирил Попов, храм „Св. Неделя”.

Традицията да пазят огъня в църквата се зародила през 2015 г. Ден и нощ кандилото не спира, а с огъня от него се отслужва всяка литургия.

„Има и други места, които поддържат огъня. Не сме само ние”, каза още Кирил Попов.

Благодатният огън слиза в Йерусалим от векове. Никой обаче не е успял да обясни това чудо, видимо за хора от различни вероизповедания.

Посрещаме Великден без строги мерки срещу COVID-19

Днес Църквата призова да осмислим идващото Христово Възкресение.

„На днешния ден има едно песнопение, което изпълняваме единствено и само на този ден. То гласи следното „На днешния ден хората да не мислят за нищо друго, а да насочат вниманието си към духовното, към божественото”, заяви епископ Поликарп.

Духовниците казват, че сме в период на преосмисляне - какви бяхме на миналия Великден и какви искаме да бъдем на следващия.

Освен това, тази година след 2-годишни ограничения ще посрещнем Великден без строги мерки срещу COVID-19. Заради хубавото време и липсата на противоепидемични мерки очакванията са много хора да изпълнят храмовете довечера. Около тях ще има засилено полицейско присъствие. Пожарникарите също са на щрек. Малко преди 20.00 ч. районът около храм паметник „Александър Невски” ще бъде затворен за превозни средства, като няма да може да се минава и спира в периметъра от ул. „Раковски” до бул. „Васил Левски”, както и на улиците „11 август” и „Дунав”. Ще има и няколко контролно-пропускателни пункта.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.