С него ни среща Николай Беремлийски

Той е завършил Кралската музикална академия в Лондон и е споделял една сцена с хора като Том Джоунс и Лейди Гага. Каква е историята на един от най-успешните български пианисти – Евгени Генчев, разказва Николай Беремлийски.

Евгени е любимец на публиката по цял свят. Изнасял е концерти на няколко континента и е носител на над 15 национални и международни награди за пиано.

„Може би бих се представил като музикант, пианист, писател, актьор, композитор, аранжор, но най-характерното за мен е, че търся и творя”, споделя той.

 Казвате, че пианото е първата Ви любов. Къде обаче се открихте с него?

- В съседския апартамент се запознахме с него. Имаше една баба Савка, която имаше пиано и на него свиреше един семеен приятел, който по това време учеше в академията в Пловдив. Той си репетираше партитурите и аз постоянно го слушах. Веднъж, когато си почиваше, пробвах пианото. 

Споделяли сте една сцена с много популярни личности. Разкажете ми малко повече за това.

- По време на промото ни със „Симфониякс”, докато бяхме в Щутгарт бяхме излезли на сцена с Том Джоунс и записвахме за Коледното шоу на Хелена Фишър. Бяха две поредни вечери и публиката беше над 10 000 души всяка вечер.

Вие можете да бъдете определен като гражданин на света. Липсва ли Ви обаче България и колко често се прибирате тук?

- За съжаление не се прибирам често. Опитвам се да го правя между концертите, за да мога да прекарвам време с близките ми.

Ако трябваше да изсвирите България – как би звучала мелодията?

- Би била красива мелодия, може би така драматична, с комплексна хармония и с щипка оттенък на меланхолия. Такава, каквато я обичам.

Целия материал гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.