Това отчитат от Института за оценки и анализи в туризма

Бум на пътуванията в страната и чужбина, отчитат от Института за оценки и анализи в туризма. „На хората много им се пътува. Това го виждаме както в пътуванията за чужбина, така и в пътуванията в България. Много от хората предварително са резервирали. Всички се научиха, че могат да резервират, защото няма санкции от отказ на анулацията”, заяви директорът на института Румен Драганов.

По думите му има абсолютно увеличаване на броя на пътуванията в чужбина.

„Конкуренцията е изключително голяма в цените. В Европа, в Северна Африка и Средния Изток цените се запазиха същите като преди пандемията”, обясни Драганов.  

Данните сочели, че летище София реализира 240 полета на ден, което е 4 пъти повече отколкото по време на пандемията.

„Спирането на полетите Украйна-Русия направи така, че компаниите да търсят нови пазари, нови дестинации. Виждаме огромен интерес към летищата във Варна, Бургас и Пловдив. Пренаселване ще има между 25 юли и 10-ти август. Тогава ще има затруднение във всичко - придвижване, хранене, намиране на храна. Голяма част от местата за настаняване вече са ангажирани”, каза Драганов.

Изключително интензивни са пътуванията в страната, включително в планините.

„Говорих и с председателя на Българския туристически съюз Венци Венев. Той ми каза, че над 40 000 са излезли на излет в планината този уикенд”, каза Драганов.

Още в първите десет дни на май се очакват над 1 милион пътувания. От тях около 200 000 ще бъдат в планината. Очакванията са и летният сезон да бъде добър.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.