Там са разположени много чуждестранни посолства, развлекателни обекти и корпоративни централи

Властите в Пекин започнаха днес тестване за COVID-19 на всички жители в най-големия район в китайската столица - Чаоян. Мярката беше предприета след регистриране на десетки заразявания, накарало хората да се запасяват с храна поради страх от евентуален строг локдаун като в Шанхай, предаде Ройтерс.

Властите в Чаоян, чието население наброява 3,45 милиона души, снощи разпоредиха жителите и хората, работещи там, да бъдат тествани тази седмица три пъти - днес, в сряда и в петък. По-рано Пекин предупреди, че коронавирусът се е разпространявал в района около седмица, преди да бъде открит.

От петък Пекин е съобщил за 47 случая на местно предаване на COVID-19. Повече от половината от тях са били регистрирани в Чаоян.

Заразяванията в китайската столица са малко в сравнение със случаите в глобален план и със стотиците хиляди в Шанхай, но властите в Чаоян казаха на жителите да намалят своите обществени дейности и временно спряха присъствените частни уроци. Повечето училища, магазини и административни служби обаче остават отворени.

В Чаоян се намират много чуждестранни посолства, а също развлекателни обекти и корпоративни централи. 

Фондовите борси в Хонконг и континентален Китай се сринаха днес на фона на страховете за перспективите пред китайската икономика след налагането на нови локдауни заради КОВИД-19 в големи градове на страната. Пазарите са обезпокоени и от вероятността за рязко повишаване на водещите лихви в САЩ. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА