Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че доставките на западни оръжия за Украйна означават, че НАТО по същество е във война с Русия

Остро предупреждение от Москва. Русия отново призова света да не подценява значителния риск от ядрена война. Руският външен министър Сергей Лавров даде дълго интервю за държавния „Първи канал”.

Опасността е сериозна, тя е реална, не бива да бъде подценявана, смята Лавров.

На въпрос за сравнение на сегашната ситуация с Карибската криза през 1962 г., Лавров заяви, че тогава е имало малко, но ясни правила - Москва е била наясно как се държи Вашингтон и Вашингтон е бил наясно как се държи Москва. Според Лавров, доставките на западни оръжия за Украйна означават, че НАТО по същество е във война с Русия.

Първият руски дипломат все пак изрази надежда, че няма да се стигне до трета световна и обвини Владимир Зеленски, че блокира мирните преговори.

„Това е стендъп комедия. Това е имитация на преговори за прилагане на комплекс от мерки. Това е имитация на преговори за сключване на споразумения с Руската федерация, имитация на демокрация. Както във всяка ситуация, в която се използват въоръжени сили, всичко ще приключи с договор. Но неговите параметри ще се определят от етапа на военните действия, на който този договор става реалност", каза Лавров.

От своя страна в Киев твърдят, че Москва е избрала войната вместо преговорите и продължава да обстрелва украинските градове. Президентът Зеленски изрази увереност, че Русия няма да може да спечели войната. Той призова сънародниците си да направят присъствието на руски войски в страната „непоносимо”.

„Всички по света, дори и тези, които не ни подкрепят открито, са съгласни, че в Украйна се решава съдбата на Европа, на глобалната сигурност и на демократичната система”, заяви Зеленски.

А в столицата на Индия, Делхи, където е на посещение, Урсула фон дер Лайен сподели за ужаса на войната, на който е станала свидетел в Украйна и предупреди.

„В Европа виждаме агресията на Русия като пряка заплаха за нашата сигурност. Ще се погрижим непредизвиканата и неоправдана агресия срещу Украйна да се превърне в стратегически провал”, заяви Урсула фон дер Лайен.

Представители на 40 държави се събират днес в Германия, за да координират помощта за отбраната на Украйна на фона на продължаващата руска агресия. В срещата ще участват министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.